31 Temmuz 2020 Cuma

Türkiye'nin Ayasofya hareketleri Hindistan'ın Babri Camii yıkımına karşı

İstanbul Ayasofya Müzesi, 10 Temmuz 2020'de Türkiye Cumhuriyeti Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karar verdiği bir cami olarak orijinal konumuna geri döndü. 24 Temmuz Cuma günü dünya cami olarak resmen açıldığına tanık oldu. 2020. Bu dönüşümün ardından, dünya bir renk tonu yaratıyor ve bu değişim üzerinde ağlıyor. Bazıları, Babri Mescidi'nin Ayasofya Camii rehabilitasyonu ile bir Hindu tapınağına dönüştürülmesi için hain bir girişim başlattı.

Bu denklemin savunucuları, eğer bir kilise bir camiye dönüştürülebilirse, bir Hindu tapınağına çevrilmiş caminin bir Hint mahkemesi ve Hindistan hükümeti tarafından bir tapınağa dönüştürülebileceğini savunuyorlar. Bu argüman, bir yandan kitleleri yanıltmak, öte yandan tarihi yanlış anlamak için kamuflajdan başka bir şey değildir. Her ikisinin de tarihsel perspektifleri; Babri Mescidi'nin bir Hindu tapınağına dönüştürülmesi ve Ayasofya müzesinin cami olarak orijinal konumuna geri döndürülmesi içtenlikle ele alınmalıdır.

Babri Mescidi Örneği: Genel Bakış

Babri Mescidi, Babür ordusu komutanı Mir Baqi tarafından Hindistan Babür imparatoru Zahiruddin Babur'un izniyle 1528-29 CE'de tapınak veya başka bir inşaatın olmadığı Ayodhya'da (bir Hint kasabası) bir tepenin üzerine inşa edildi. tarihi mihrabı üzerine caminin içinde yazılıdır. 22 Aralık 1949'a kadar bir cami olarak kaldı, Müslümanların günde beş kez dua ettiği ve Cuma günleri haftalık özel dua ettiği. 23 Aralık 1949 gecesi, bazı karışık Hindular, caminin minberinin (minber) yanına bir Ram idolü yerleştirdiler ve ertesi sabah Ram’in idolünün camide göründüğünü ve dolayısıyla Ram Tapınağı'na dönüştürülmesi gerektiğini duyurdular.

Bu tartışma, hem Müslümanlar hem de Hindular'a Babri Mescidi'ni ibadet yeri olarak kullanma yasağını hemen uygulayan şehir mahkemesine ulaştı. Mahkeme kararının ardından cami aynı gün kilitlendi. 1950'de camilerde puja (ibadet) yapmalarına izin vermek için Hindular tarafından davalar açıldı ve Müslümanlar tarafından günlük düzenli İslami namaz için camiyi açmaları için dava açıldı. 26 Ocak 1986 Ayodhya şehir mahkemesi caminin açılmasına izin verdi, ancak sadece

Hindu adanmışları lehine. Bu mahkeme emri, Müslümanların caminin binasına girmesini tamamen yasakladı. Aynı yıl bir Hindu kıyafeti olan Vishwa Hindu Parishad (VHP), beş yüzyıllık Babri Mescidi'nin bulunduğu yerde bir Hindu tapınağı inşa etmek için bir komite oluşturdu. 1992'de Babri Mescidi, aleyhindeki Yüksek Mahkeme kararına rağmen, hem Kongre Partisi'nin hem de şimdi Hindistan'ın iktidar partisi olan Hindu milliyetçi partisi Bhartiya Janta Partisi'nin (BJP) himayesinde yıkıldı.

Tüm bu gelişmelere rağmen Babri Mescidi ile ilgili dava, Allahabad Yüksek Mahkemesi'nin Babri Mescidi mevki alanını biri Hindular diğeri Müslümanlar için ikiye böldüğü 2010 yılına kadar devam etmiştir. Mahkemenin Babri Mescidi'nin inşasından önce Hindu tapınağı olduğu yerinin kanıtını gösteremeyeceği akılda tutulmalıdır.

Ardından Müslümanlar ve Hindular bu kararın iptali için Yüksek Mahkemeye ulaştı. Yüksek Mahkeme, 2011 yılında Yüksek Mahkeme kararını iptal etti. Hindistan Yüksek Mahkemesi, davacıların anlaşmazlığı 2017 yılında mahkemeden çözmesine karar verdi ancak boşuna değildi.

Daha sonra 8 Mart 2019'da, apex mahkemesi eski bir Yüksek Mahkeme Müslüman yargıç FM İbrahim Kalifulla önderliğinde bir arabuluculuk grubu kurdu, ancak mahkeme arabuluculuğu 2 Ağustos 2019'da “başarısız” ilan etti ve duruşmaya devam etti 16 Ekim 2019'da sonuçlanan anlaşmazlığın açıklaması.

Nihai mahkeme kararı 9 Kasım 2019'da verilmiştir, burada mahkeme Babri Mescidi sitesinin aslında bir tapınak olduğunu söylememiştir. Mahkeme, tartışmalı alanın Hindu tapınağının yapımını denetlemek için oluşturulmuş bir komiteye teslim edilmesi gerektiğine ve cami inşa etmek için Müslümanlara başka bir toprak parçası tahsis edildiğine karar verdi.

Mahkeme, kararında Babri Mescidi alanının Hindular'a teslim edilmesinin nedenini belirtmedi. Mahkeme, tartışmalı alanın orijinal olarak cami mi yoksa tapınak mı olduğu konusundaki tartışma kemiğini göz ardı etti ve keyfi olarak cami arazisinin tapınak inşaatı görevini denetlemek için Komiteye teslim edilmesi gerektiğini keyfi olarak ilan etti.

Açıkçası, apex mahkemesi kararı bir şekilde adalet kavramını temsil eder, ancak siyasi ustaları, RSS, BJP ve VHP'yi destekleyerek çok sayıda siyasi mühendislikten bahseder.

Ayasofya Vakası: Genel Bakış

Bizans İmparatoru Constantius, 360 CE'de Ayasofya Bazilikası'nı inşa etti.Ahşap bir yapıydı ve İmparator Arcadius'un hükümdarlığı sırasında kraliyet ailesindeki siyasi çatışmaların ateşlediği isyanlar tarafından yakılan 404 yılına kadar çeşitli mezheplere sahip Hıristiyanlar için ibadet yeri olarak hizmet etti. 395-408 CE).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder